Skip to main content

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

architectural design

Ομάδα Μελέτης: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αθηνά Κωνσταντινίδου, Φανή Κωνσταντινίδου, Ρίτα Τζέλιου, Όλγα Κωνσταντινίδου

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, Εύφημη Μνεία Άγιος Στέφανος, Διόνυσος Αττικής, Ελλάδα
2018
Κτίριο Μονάδας Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων, δυναμικότητας 6 βρεφών και 15 νηπίων και δημοτική Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
500 m2

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός Δημοτικής Βρεφονηπιακής Μονάδας και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων με αρχές αειφόρου σχεδιασμού και τη βέλτιστη εφαρμογή και ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων της Alumil, σε οικόπεδο του Δήμου Διονύσου Αττικής, στην περιοχή του Άγιου Στέφανου, συνολικής έκτασης 497,92 τ.μ. Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του κτιρίου αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει στο ισόγειο Μονάδα Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων, δυναμικότητας 6 βρεφών και 15 νηπίων, με πρόσβαση από την οδό Κωστή Παλαμά, και στον πρώτο όροφο Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων με πρόσβαση από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.
Η προσέγγιση του σχεδιασμού του συγκεκριμένου κτιρίου μπορεί να δακριθεί σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην συνύπαρξη δύο χρήσεων με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, τον βρεφονηπιακό σταθμό, έναν σχετικά πιο εσωτρεφή χώρο με πυκνότερη χωρική διάρθρωση λόγω προδιαγραφών, με απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για το κοινό έναν έντονα κοινωνικό και ανοικτό χώρο. Το δεύτερο αφορά την σύνδεση των δύο διαφορετικών αυτών λειτουργιών σε ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Όσον αφορά στη λειτουργική διαρρύθμιση του κτιρίου ο βρεφονηπιακός σταθμός χωροθετείται στο ισόγειο και οργανώνεται σε δύο χώρους, κάθετα διατεταγμένους με πρόσωπο και μεγάλα ανοίγματα στον ανοικτό χώρο, την αυλή του βρεφονηπιακού σταθμού. Οι δύο χώροι φιλοξενούν τους χώρους βρεφών και νηπίων ενώ στη συμβολή τους εντάσσονται οι χώροι προσωπικού, κοινού και οι βοηθητικές υπηρεσίες. Το κτιριολογικό πρόγραμμα, που απαιτεί έναν σχετικά πυκνό χωρικό καταμερισμό, αντιμετωπίζεται με χρήση διάφανων και ημιδιάφανων διαχωριστικών (γυαλί, ημιδιάφανες κουρτίνες) για να υπάρξει η επιθυμητή διαφάνεια και αισθητική συνέχεια – διάχυση, διαβάθμιση φυσικού φωτισμού, υλικότητες. Γίνεται μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα οικείο περιβάλλον στην κλίμακα των μικρών χρηστών του με ζεστά υλικά και χρώμα. Η πρόσβαση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γίνεται μέσω ενός μικρού foyer με είσοδο από την κεντρική οδό. Στον όροφο δημιουργείται δεύτερο foyer από το οποίο εισέρχεται κανείς στην κύρια αίθουσα, έναν ελέυθερο χώρο με μεγάλο ύψος που μπορεί να υποδεχθεί ποικίλες δραστηριότητες. Στον ίδιο χώρο εντάσσεται και μικρό κυλικείο.
Σε αντίθεση με τον χώρο του σταθμού οι χώροι της αίθουσας είναι ανοιχτοί, ελεύθεροι με μεγαλύτερα ύψη, διαβαθμισμένα για να δημιουργηθούν φωταγωγοί στις διαφορετικές επιφάνειες των όψεων.
Φορέας: Δήμος Διονύσου, ALUMIL