ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΤΑΒΛΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ομάδα Μελέτης: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αθηνά Κωνσταντινίδου, Ρίτα Τζέλιου, Ελένη Γεωργιάδου, Ανδρέας Γκουμάς, Όλγα Κωνσταντινίδου

Διαγωνισμός, Β’ Βραβείο
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
2016
Αποκατάσταση και επανάχρηση του συγκροτήματος των παλιών σταβλικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου τους εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης
19175 m2

Φορέας: Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)

Κατηγορίες
Αρχιτεκτονική Μελέτη Αρχιτεκτονική Μελέτη Αρχιτεκτονική Μελέτη Αρχιτεκτονική Μελέτη Αρχιτεκτονική Μελέτη Αρχιτεκτονική Μελέτη

LMF LANZAROTE MUSIC FACTORY IN ARRECIFE

Design Team: Vassilis Papakonstantinou, Rita Tzeliou

International Competition, Finalist
Arrecife, Lanzarote, Canary Islands
2017
Conversion of old Water Tank into a Music Hall
Site Area: 6450 s.m.
Building Area: 1580 s.m.

LMF will function as a public space for events and activity connected to the city, open to all visitors promoting musicality and art. As one major intervention in an urban void it will give a push for the further development of such areas in the city. The exterior space of the site becomes an open platform for musicians, artists and visitors to meet. Consisting of plateaus in different levels following the existing ground topography, a large art plazza in front of the building with temporary open stages, an open bar and hubs for creative development it becomes an open ground for new experiences, ensuring at the same time seamless rotation for the users.
The interior is seperated in two distinct functions, an open space / live stage for various artistic events and spaces with recording studios and meeting areas for the artists.

Client: City Council of Lanzarote, Canary Islands

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αθηνά Κωνσταντινίδου, Φανή Κωνσταντινίδου, Ρίτα Τζέλιου, Όλγα Κωνσταντινίδου

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, Εύφημη Μνεία Άγιος Στέφανος, Διόνυσος Αττικής, Ελλάδα
2018
Κτίριο Μονάδας Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων, δυναμικότητας 6 βρεφών και 15 νηπίων και δημοτική Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
500 m2

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός Δημοτικής Βρεφονηπιακής Μονάδας και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων με αρχές αειφόρου σχεδιασμού και τη βέλτιστη εφαρμογή και ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων της Alumil, σε οικόπεδο του Δήμου Διονύσου Αττικής, στην περιοχή του Άγιου Στέφανου, συνολικής έκτασης 497,92 τ.μ. Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του κτιρίου αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει στο ισόγειο Μονάδα Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων, δυναμικότητας 6 βρεφών και 15 νηπίων, με πρόσβαση από την οδό Κωστή Παλαμά, και στον πρώτο όροφο Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων με πρόσβαση από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.
Η προσέγγιση του σχεδιασμού του συγκεκριμένου κτιρίου μπορεί να δακριθεί σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην συνύπαρξη δύο χρήσεων με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, τον βρεφονηπιακό σταθμό, έναν σχετικά πιο εσωτρεφή χώρο με πυκνότερη χωρική διάρθρωση λόγω προδιαγραφών, με απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για το κοινό έναν έντονα κοινωνικό και ανοικτό χώρο. Το δεύτερο αφορά την σύνδεση των δύο διαφορετικών αυτών λειτουργιών σε ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Όσον αφορά στη λειτουργική διαρρύθμιση του κτιρίου ο βρεφονηπιακός σταθμός χωροθετείται στο ισόγειο και οργανώνεται σε δύο χώρους, κάθετα διατεταγμένους με πρόσωπο και μεγάλα ανοίγματα στον ανοικτό χώρο, την αυλή του βρεφονηπιακού σταθμού. Οι δύο χώροι φιλοξενούν τους χώρους βρεφών και νηπίων ενώ στη συμβολή τους εντάσσονται οι χώροι προσωπικού, κοινού και οι βοηθητικές υπηρεσίες. Το κτιριολογικό πρόγραμμα, που απαιτεί έναν σχετικά πυκνό χωρικό καταμερισμό, αντιμετωπίζεται με χρήση διάφανων και ημιδιάφανων διαχωριστικών (γυαλί, ημιδιάφανες κουρτίνες) για να υπάρξει η επιθυμητή διαφάνεια και αισθητική συνέχεια – διάχυση, διαβάθμιση φυσικού φωτισμού, υλικότητες. Γίνεται μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα οικείο περιβάλλον στην κλίμακα των μικρών χρηστών του με ζεστά υλικά και χρώμα. Η πρόσβαση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γίνεται μέσω ενός μικρού foyer με είσοδο από την κεντρική οδό. Στον όροφο δημιουργείται δεύτερο foyer από το οποίο εισέρχεται κανείς στην κύρια αίθουσα, έναν ελέυθερο χώρο με μεγάλο ύψος που μπορεί να υποδεχθεί ποικίλες δραστηριότητες. Στον ίδιο χώρο εντάσσεται και μικρό κυλικείο.
Σε αντίθεση με τον χώρο του σταθμού οι χώροι της αίθουσας είναι ανοιχτοί, ελεύθεροι με μεγαλύτερα ύψη, διαβαθμισμένα για να δημιουργηθούν φωταγωγοί στις διαφορετικές επιφάνειες των όψεων.
Φορέας: Δήμος Διονύσου, ALUMIL

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ομάδα Μελέτης: Απότσος Σταύρος, Δούση Μαρία, Κωτσόπουλος Σοφοκλή, Μπουγιουκλής Γιώργος, Παπακωνσταντίνου Βασίλης (για τη Χωροτεχνική Α.Ε.), Σιναμίδης Ιορδάνης
Σύμβουλος Μελέτης: Νομικός Μιχαήλ
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Νικηφόρος Εμμανουήλ, Πασλή Ελισσάβετ, Τρικάλη Μαρία
Πολιτικός Μηχανικός: Τζέλιου Ρίτα
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός: Τολίδης Αστέριος

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, Εύφημη Μνεία Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
2018
Δημιουργία χώρων εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου (Πρώην στάβλοι Παπάφη)
5057 m2

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός
Πάτρα, Ελλάδα
2018
930 m2

Το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών θα κατασκευαστεί εντός κοινωφελούς χώρου στου ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ Πατρέων στο ΝΑ όριο της πόλης. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι άμεσα προσβάσιμος από το αστικό και περιαστικό δίκτυο της πόλης. Η περιοχή γειτνιάζει με τον ποταμό Γλαύκο στον Βορρά και εφάπτεται στο Νότο με μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων. Το δομημένο περιβάλλον της άμεσα συνδεδεμένης με την περιοχή μελέτης αποτελείται κυρίως από τυπικά βιοτεχνικά κτίρια και αποθήκες.
Το κτίριο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες χώρων, τους χώρους κοινού και τους χώρους λειτουργίας της υπηρεσίας αποτέφρωσης. Το συγκρότημα αποτελείται από διαφορετικές περιοχές κοινής χρήσης, τον χώρο εισόδου και υποδοχής, την αίθουσα τελετών, την αίθουσα αναμονής όπως επίσης και από τους χώρους εξυπηρέτησης της καθαυτής υπηρεσίας της αποτέφρωσης με πρόσβαση κυρίως από το προσωπικό, γραφεία, χώρο προετοιμασίας της σορού, θάλαμο ψύξης, χώρο οργάνων χειρισμού. Και φυσικά ίσως τον πιο αμφίσημο χώρο του κτιρίου τον χώρο του αποτεφρωτήρα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά των δύο χωρικών ενοτήτων, με στόχο την αποφυγή της άμεσης επαφής μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών, τελετή και μηχανική διαδικασία, οι επιμέρους χρήσεις αποτελούν ξεχωριστές μονάδες / όγκους που ενοποιούνται με ημιυπαίθριους χώρους, κάτι που επιτρέπει και το ήπιο μεσογειακό κλίμα της περιοχής.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο. Οι κύριες λειτουργιές, η υποδοχή, η αίθουσα τελετών χωρητικότητας 100 ατόμων, η αίθουσα αναμονής συγγενών και ο χώρος της αποτέφρωσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό, οργανώνονται γύρω από έναν μεγάλο κεντρικό στεγασμένο χώρο καθαρού ύψους 6 μ. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και κίνησης με μεγάλο αυτοκίνητο (μεταφορά σορού, πομπή κλπ.). Ο τρόπος άρθρωσης των χώρων αυτών καθώς και των λοιπών υποστηρικτικών χρήσεων, γραφεία, αναψυκτήριο, αποθήκες κλπ., ουσιαστικά μέσω ενδιάμεσων ημιυπαίθριων χώρων, καθιστά πιο ήπια την σχέση μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών. Δίνεται η δυνατότητα έτσι να λάβουν χώρα οι δραστηριότητες χωρίς να επηρεαστεί για παράδειγμα η ιδιαίτερη σημασία του τελετουργικού, η ηρεμία της αναμονής στο διάστημα πριν την τελετή ή κατά τη διάρκεια της αποτέφρωσης, η απομόνωση σε έναν κλειστό κήπο για περισυλλογή.

Φορέας: Δήμος Πατρέων

ΜΙΚΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μελέτη Χαλκιδική, Ελλάδα
2019
2700 m2

Η μελέτη αφορά στην ανεγερση διώροφης ξενοδοχειακής εγκατάστασης 30 δωματίων με υπόγειο χώρο στάθμευσης και βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο έκτασης 1500 περίπου τ.μ. με απόσταση 90 μ. από την παραλία.
Το κτίριο οργανώνεται γύρω από έναν ανοικτό χώρο, μια εσωτερική αυλή στον άξονα Βορρά Νότου με τέσσερις όγκους οι οποίοι συνδέονται με υπέργεια διαδρομή. Το αίθριο που δημιουργείται αποτελεί ζωτικό χώρο για τη λειτουργία του κτιρίου.
Αποτελεί χώρο κύριας κυκλοφορίας και πρόσβασης στα διαμερίσματα, χώρο συνάντησης, αλληλεπίδρασης και αναψυχής. Σε ένα δεύτερο ρόλο, ως στοιχείο βιοκλιματικού σχεδιασμού, εκμεταλλεύεται την θαλάσσια αύρα από τον Νότο και το Βορινό αέρα, δροσίζοντας τους χρήστες τις πολύ θερμές ημέρες, και προστατεύει από τον έντονο θερινό ήλιο με τη σκιά των δέντρων που θα φυτευτούν αλλά και την ίδια τη σκιά των δύο παράλληλων όγκων σε Ανατολή και Δύση.
Μορφολογικά το κτίριο επιλύεται χωρίς έντονες ογκοπλαστικές εξάρσεις, με καθαρές γραμμές που περιγράφουν τους όγκους, λιτότητα και απλότητα σε μορφές και υλικά. Οι κύριες όψεις διαμορφώνονται, με ένα σταθερό ρυθμό, ακολουθώντας τα επιμέρους στοιχεία των εξωτερικών επιφανειών. Η κατασκευή του κτιρίου γίνεται με οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα φέροντα δομικά στοιχεία που πλαισιώνουν τις ακραίες ακμές των όγκων παραμένουν ανεπίχριστα ενώ οι πληρώσεις επενδύονται με τοπική πέτρα.

Φορέας: Ιδιώτης